Sorkkahoito

Minipossun sorkat kasvavat jatkuvasti tyvestään. Sorkkien pääsy liian pitkäksi aiheuttaa kipua ja epänormaalia liikkumista sekä altistaa traumoille. Yksilöstä ja elinympäristöstä riippuu kuinka paljon sorkat kasvavat ja kuluvat. Nuorella possulla saattaa tuntua, että sorkkia ei tarvitse pituuden takia koskaan lyhentää. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, joten sorkkien huolto tulee opettaa jokaiselle minipossulle porsaana.

Näplää aloillaan (kyljellään tai seisomassa) olevan porsaan sorkkia aina kuin mahdollista, mieluiten useita kertoja päivässä. Siirry vähitellen sorkkien hiontaan hiomapaperilla, kynsiviilalla, raspilla tai viilalla, myös akkukäyttöinen hiomalaikka voi toimia. Kun tämä onnistuu nipsaise tarvittaessa varovasti pieni pala sopivilla, mieluiten yhdellä kädellä käytettävillä, leikkureilla, esim. koiran kynsisaksilla, puutarhasaksilla (esim. suorateräiset toimivat yleensä hyvin), kaapeli- tai kaviopihdeillä (esim. https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/kaapelileikkurit-ironside-vde1000v-230mm). Jatkossa on hyvä tarkistaa lyhennystarve ja ainakin näplätä sorkkia rutiinin ylläpitämiseksi muutaman viikon välein. Tarvittaessa tulee käyttää pakkokeinoja, esim. selälleen kiepautusta, tai rauhoitusta eläinlääkärin toimesta, jotta possu saadaan pysymään aloillaan. Porsas tai aikuinenkin possu voidaan kouluttaa myös vapaaehtoiseen sorkkahoitoon esim. eläintenkouluttaja Siru Tikan kokoamalla ohjeella (Minipossut Facebook-ryhmän tiedostoissa).

Sorkkia lyhentäessä tulee välttää osumasta hermotettuun ja verisuonitettuun verisorkkaan: vaalealla possulla tämä on helpompaa ja tummasorkkaisella voi apuna käyttää esim. taskulamppua. Sekä edessä olevat sorkanpuolikkaat, että takana olevat kyntyset tulee lyhentää: yleensä on tarvetta lyhentää sorkkia edestä ja pohjasta etuosasta, kantaa on hyvä säästää: sorkan tulisi olla sivusta suunnilleen tasasivuisen kolmion mallinen. Mahdollisen vuodon voi pyrkiä tyrehdyttämään Blood stopper® -jauheella, kylmäpussilla, perunajauholla, pikaliimalla ja tukevalla kankaalla, tai kolvilla varovasti polttamalla.