Mini vai mikro? Pientä possussa on vain nimi.
Minipossu lajina
Lajin virallinen nimi on minipossu. Mikropossu on markkinatermi, joka johtaa harhaan minipossun koon suhteen.
Minipossuja on hyvin eri kokoisia ja porsaan aikuiskokoon vaikuttavat vain geenit, joten sukuun tutustumalla saattaa saada suuntaa sille, minkä kokoiseksi luovustusikäisenä varsin pieni porsas kasvaa.
Minipossun odotettavissa oleva elinikä on noin 10–15 vuotta. Ne ovat melko perusterveitä, mutta silmä- ja ihosairauksia sekä ruuansulatusongelmia on tavattu jonkin verran.
Tonkiminen ja kaivaminen ovat sialle lajityypillistä käyttäytymistä
Minipossu on sika siinä missä muutkin, ja se kaipaa kärsälleen puuhaa, Sian tyypillistä käyttäytymistä on tonkiminen, kaivaminen ja rypeminen, ja nämä tulisikin mahdollistaa myös lemmikkisialle.
Tarkka hajuaisti ja herkkä luonne
Minipossun näköaisti on aika huono, joten se turvautuu enemmän kuulo- ja hajuaistiinsa. Luonteeltaan minisika on sian tapaan herkkä, ja tämä tulisikin ottaa huomioon possun kanssa toimiessa. Luonne ja käyttäytyminen myös määräytyvät pitkälti porsasajan kokemusten perusteella, joten arkaa ja ihmisiin tottumatonta minisikaa on haastavaa kouluttaa sylipossuksi aikuisena.
Liikunnan ja suojan tarve
Minipossut ulkoilevat mielellään ja aidattu piha tai suuri ulkotarha ovat tarpeen. Possut viihtyvät erinomaisesti talvella esimerkiksi tallissa ja jos käytössä on asianmukainen sääsuoja, ne ulkoilevat mielellään ympäri vuoden ja kaikkiin vuorokauden aikoihin. Vaikka possu ulkoilee mielellään myös talvella, se tarvitsee myös lämpöä ja nukkumapaikan tulisikin olla lämmin ja suojaisa.
Minipossun voi totuttaa kulkemaan valjaissa ja kytkettynäkin, mutta se ei voi koskaan korvata omaehtoista ulkoilua.
Yleistä
Minisian peruslämpö on 38–40 °C, mutta yksilöllistä vaihtelua voi olla jonkin verran. Hengitystiheys on levossa 10–20 kertaa minuutissa, ja lepopulssi on noin 60–90.
Emakko synnyttää pahnueen, jossa on yleensä 4–7 porsasta, mutta pahnuekoot voivat vaihdella. Porsaiden silmät aukeavat heti synnyttyään, ja ne nousevat jaloilleen saatuaan ensimmäisen annoksensa emakon maitoa. Sitkeään elävä myytti on, että minisian porsaat olisivat nisäuskollisia, jota ne eivät ole. Emakko imettää porsaita 4–6 viikkoa. Karjut tulevat sukukypsiksi jo 2–3 kuukauden ikäisinä aivan kuten emakotkin. Emakolla on kiima noin 21 vuorokauden välein, ja se kestää 2–4 päivää. Nuorella emakolla kiimakierto voi olla epäsäännöllinen ja kiima pidentynyt.
Emakon kantoaika (tiineysaika) on sioille tyypillisesti kolme kuukautta, kolme viikkoa ja kolme päivää.