Iho, silmät ja korvat

Minipossun karva on piikikästä ja iho usein kuiva ja hilseilevä. Yleensä possut rakastavat harjausta, ja tarvittaessa possun voi myös pestä tai rasvata: kosteusvoide karvanlähdön jälkeen saa possun kiiltämään ja aurinkovoide helteillä saattaa olla tarpeen. Possut pudottavat karvansa 1-3 ikävuoden jälkeen kerran tai kaksi vuodessa, yleisimmin kevät-kesällä, karvan irtoamista voi helpottaa nyppimällä irtokarvat pois.

Iho

Jos iho hilseilee voimakkaasti myös karvanvaihdon ulkopuolella, harjaus ja rasvaus eivät auta tai jos possu kutisee voimakkaasti tai ihossa tapahtuu näkyviä muutoksia, kuten paksuuntumista, suomuuntumista tai halkeilua, tulee iho-ongelmat selvittää eläinlääkärin kanssa. Iho-oireiden mahdollisia aiheuttajia ovat mm. ulkoloiset, stressi, kuiva sisäilma, pakkanen, vitamiinien tai sinkin puutos, sienet, atopia, vähäinen juominen, autoimmuunisairaudet ja usein monet tekijät yhdessä.  Akuutteja iho-oireita aiheuttavat myös sikaruusu, niiaustauti, sikarokko ja useat muut taudit sekä auringossa palaminen.

Silmät

Minipossun silmät ovat usein syvällä päässä ja pienet, lihavuus lisää pään alueen ryppyjä ja voi johtaa käytännössä jopa possun sokeutumiseen. Minipossun etusilmäkulmasta erittyy normaalistikin vähissä määrin rusehtavaa merkkailuvuotoa, jota possu saattaa hinkata mm. huonekaluihin merkitäkseen reviiriään. Kiiman aikana ja stressiin liittyen eritys lisääntyy. Eritettä voi puhdistaa esim. laimealla 2 % suolaliuoksella ja ärtyvää ihoa voi suojata vaseliinilla. Jos putsailu ei helpota tai silmät alkavat punoittaa yllättäen, possu siristelee tai hieroo silmiään tai jos silmistä tulee runsasta tai paksua vuotoa, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisen syyn selvittämiseksi, esim. sisään kasvavien ripsien poistamiseksi tai tulehduksen hoitamiseksi. Kuvallinen silmätietoisku löytyy täältä.

Korvat

Minipossun korvissa on normaalistikin hieman ruskeaa eritettä. Jos erite tuntuu häiritsevän possua tai possun kuulo tuntuu huonontuneen, tulee korvat puhdistaa, kun siihen on tarvetta tai jopa säännöllisesti. Muulloinkin korvia on hyvä esim. kerran kuussa puhdistaa esim. lemmikkien korvapuhdisteella, jotta possu tottuu korvien puhdistamiseen. Jos korvat kutisevat, ovat kipeät tai punoittavat tai possu pitää päätään jatkuvasti vinossa, ota yhteyttä eläinlääkäriin äläkä laita korviin mitään omatoimisesti.