Kastrointi ja sterilointi

Kastrointi

Lemmikkikarjuporsaiden tulisi aina olla kastroituja jo ennen muuttoa uuteen kotiin. Kastrointi tapahtuu eläinlääkärin toimesta porsaiden ollessa rauhoitettuna ja leikkausalueen ollessa puudutettu. Kastraatiossa tulee käyttää suljettua menetelmää, koska minipossujen inguinaaliaukot ovat löysät. Leikkaushaavat jäävät auki ja antibioottien käyttö on yleensä turhaa. Leikkausalue saattaa vuotaa ja turvota hieman leikkausta seuraavina päivinä. Porsaalle annetaan kipulääke leikkauksen yhteydessä ja tarvittaessa muutamana päivänä sen jälkeen. Jos karjuporsaalla on nivuskanavaan tai vatsaonteloon jääneet piilokivekset, tulee ne poistaa nukutuksessa vatsan tai kyljen kautta.

Vanhemmalla minipossulla kastrointi tapahtuu nukutuksessa. Vanhempana tehty kastraatio ei välttämättä täysin poista karjun hajua tai opittuja karjumaisia käytöstapoja, ja aikuisella usein lihavalla possulla anestesiariskit ovat suuremmat. Aina kastraation jälkeen karjua tulee pitää emakoista erillään vielä vähintään kaksi viikkoa epätoivottujen tiineyksien välttämiseksi.

Sterilointi

Emakon sterilointi, munasarjojen tai munasarjojen ja kohdun poisto, lopettaa sen mahdollisesti hankalat kiimat ja estää toki myös emakon tiinehtymisen. Sterilointi estää myös kohtutulehduksen ja vähentää merkittävästi nisä- ja kohtukasvainriskiä. Toimenpide voidaan tehdä alle luovutusikäiselle tai vanhemmalle, mieluiten 4-6 kuukauden ikäiselle noin 15 kg painoiselle, emakolle nukutuksessa kyljen tai vatsan kautta. Tätä vanhemmalla, etenkin lihavalla, emakolla anestesia- ja leikkausriskit ovat suuremmat ja paraneminen hitaampaa Edellisestä kiimasta tulisi olla kulunut 7-10 päivää.